Chameleon Info

Jemeni ( Sisakos ) Kaméleon

A sisakos kaméleon faj a nagyobb testű kaméleonok közé tartozik. Egy hím sisakos kaméleon testhossza akár a 45 cm-t is elérheti, természetesen a farok hosszával együtt.

A nőstények valamivel kisebbek, kifejlett korukban 27-35 cm hosszúak.

Nevét a fején található sisak alakról kapta, melynek esztétikai funkciója mellett más feladata is van. Segíti a kaméleont a vízhez jutáshoz, valamint a hőháztartás egyensúlyban tartásában is nagy szerepe van.

A nőstény sisakos kaméleonnak a koponyacsontja más mint a hímeké. A fejdíszük, azaz a sisakjuk picit különbözik. Ez is segíthet megkülönböztetni a nőstényeket a hímektől, főként amíg még nincsenek teljesen kifejlődve.

A sisak térbeli kialakulása a gyakorlatban úgy segíti vízhez jutni a kaméleont, hogy a rajta képződött párakicsapódás víz formájában, a barázdákon keresztül egyenesen a szájukba folyik. Ez egy nagyon egyszerű és kényelmes módja a vízhez jutásnak, ezért is alakult ki ilyenné.

A nemek meghatározásában nem csak a sisak mérete számít, de van még néhány tényező, mely igen különböző, például a színük, valamint a sarkukon lévő bőrfüggelék.

A sarkantyúhoz hasonló bőrkinövés csak a hímek kiváltsága. Amíg még nem fejlődtek ki a keméleonok, a nőstény példánynak is van egy pötty, ami úgy néz ki mintha sarkantyú lenne, de ez nem fejlődik ki végül.