Chameleon Info

Jemeni ( Sisakos ) Kaméleon

Páratartalom

 

Páratartalom

A megfelelő páratartalom igen lényeges egy hüllő számára, ehhez szükséged lehet egy higrométerre, azaz egy olyan műszerre, ami a levegő relatív páratartalmát méri folyamatosan.

Léteznek digitális higrométerek, ám ezek nem ajánlottak nagy méretük miatt. Legjobb egy egyszerű műszert vásárolni, ami kisméretű.

A kaméleonok nagy része meleg és párás területről származik, ám a sivatagosabb részeken is élnek rokonaik, ezért az alacsony páratartalom általában nem okozhat problémát. Ha naponta kétszer permetezed a leveleket vízzel az elegendő párát biztosít a terráriumban.

Sok esetben éppen az ellenkezője érvényes, tehát páramentesíteni kell a terráriumot. A párásítás főként abban az esetben igen fontos, ha kaméleonodat régebbi panellakásban tartod, mert ott sokkal szárazabb a levegő.

Tökéletes körülmények között a higrométer mutatója zöld tartományban van, ami annyit tesz, hogy a levegő páratartalma 50-65% között van. Ez megfelelő a kaméleon számára.

Abban a szobában, ahol a kaméleonodat elhelyezed, ne teregess ki nedves ruhákat, mert az erőteljesen megemeli a helyiség páratartalmát, akár a 80%-ot is elérheti, ilyenkor szellőztess sűrűn, mert a túl magas páratartalom nem egészséges számára.

Vedlés időszakában akár bőrbetegségek is kialakulhatnak a túl nedves levegő hatására.

Tehát, ne vidd túlzásba az itatást, a permetezést, lehetőleg ne tegyél itató tálat a terráriumba, és figyelj oda a páratartalom alakulására. Ha mindezt figyelembe veszed, akkor a Te kaméleonod is kellemes körülmények között fogja élni napjait.