Chameleon Info

Jemeni ( Sisakos ) Kaméleon

 A terrárium kiválasztása nagyon fontos, hiszen csak a megfelelő környezetben érzi jól magát a sisakos kaméleon.

Sajnos, ha Te, kedves olvasó, kaméleont tartasz, akkor fel kell készülnöd, hogy kettő terráriumot kell majd beszerezned, mert a túl nagy terráriumban nem érzi jól magát a sisakos kaméleon, fél éves koromban viszont már kinövi azt, ami pár hetesen éppen megfelelő számára.

Fél éves kor alatt lévő kaméleon számára a legjobb egy 30 cm x 30 cm alapterületű és 50 cm magas terrárium. Azok számára, akik jobban kedvelik a téglalap alapú terráriumot, lehet 30 cm x 40 cm-es, de ennél nagyobb ne legyen, mert az egy kicsi kaméleonnak túl nagy, valamint nem találja meg benne az eleség állatot.

A terráriumnak legyen egy rácsos teteje, ami fölött a lámpák vannak. Ez nagyon jó megoldás, mert el tudja dönteni a kaméleon, hogy fel akar-e menni melegedni, vagy lemenjen a terrárium aljára, ha már eléggé átmelegedett.

A terráriumban érdemes egy szikla hátteret elhelyezni, a kaméleonok kedvenc időtöltése azon sütkérezni.

Amikor fél éves lesz a kaméleon, be kell szerezni számára egy nagyobb terráriumot, ami 60 cm x 60 cm-es és egy méter magas. Egy kifejlett sisakos kaméleon abban fogja otthon érezni magát.

Ha olyan helyen akarsz otthont biztosítani kaméleonodnak, ahol biztonságosan ki tudod őt tenni a kertbe nyáron, amikor meleg van, akkor érdemes egy flexáriumot beszerezni. A természetes napfényen való tartózkodás nagyon jó a hidegvérűek számára, ráadásul a fejlődésük is sokkal látványosabb, gyorsabb lesz.

A flexárium mindenképpen fémhálós oldalú legyen, hogy ha esetleg cica téved a kertbe ne tudja bántani a kaméleont.

 

 

Ágak

Az ágak nagyon fontos berendezését képezik a terráriumnak, mert a sisakos kaméleon nagyon szeret mászkálni.

Az ágakon jut fel a lámpákhoz melegedni, valamint azokon mászik le az alsóbb részekre, ha hűsölni akar, vagy el akar rejtőzni.

Amikor a saját kaméleonod terráriumát rendezed be, ne feledkezz meg az ágakról, a kaméleonoknak ez jelenti a természetes létformát, a lábuk és a farkuk is direkt ezért alakult ilyenné, hogy könnyedén tudjanak a faágakon közlekedni.

Az ágakat alaposan erősítsd össze, nehogy leessen róla a kaméleonod, legjobb ha cérnával kötözöd össze, de ne legyenek kilógó cérna darabok, mert egy kaméleon lába vagy farka abba könnyen beleakad, aminek szintén esés lehet a vége.

A kaméleonoknak nincs extra igényünk az ágakkal kapcsolatban, bármilyen faág megteszi, ami elbírja a súlyukat. Természetesen arra figyelni kell, hogy a fa nem lehet mérgező és a kártevőktől (például atka) mentes legyen. Ha biztosra akarsz menni, akkor kifőzheted a faágat, ezáltal fertőtleníted. A kemény fák (bükk, tölgy, kőris, gyertyán) kiválóan alkalmasak a kaméleon számára.

 

 

 

LINKEK:

 

http://www.wonderglass.eu

http://www.horizontwebshop.bolthely.hu

http://www.chameleonfarm.hu